06:34
18.05.2015р. ЕКОШОУ «ЖИВИ ЗЕМЛЯ»

Розробка сценарію                                                 Керівник Бабіна К.Б. 2015 рік

ЕКОШОУ «ЖИВИ ЗЕМЛЯ» 
«Сострадание есть главнейший, и может быть единственный закон бытия всего человечества» О.М.Достоевский 
І. Частина: Життя/Гармонія/Вічність/Космос 
ІІ. Частина: Самознищення/Жертовність/Загибель/Хаос 
ІІІ. Частина: Безвихідність/Незворотність 
ІV. Частина: Надія 
V. Частина: Ностальгія 
В програмі звучить музика з творів Гуно, Баха, Малера, Вагнера, Верді, Рахманінова, Вівальді, Бортнянського, Жан Мішеля Жара, «Пінк Флойд», Пола Уітнера, Емерсона, Гершвина, «Мотлі Кру». Використані слайди по творам художників: С.Баттічелі, С.Далі, В.Кандінокего, Г.Мемлінга, Д.Жилінського, А.Рубльова, Р.Санті, Ель Греко, А.Альдорфера, М.Шагала, Г.Грундіга, Н.Пуссена. 
Ведучий: Концепція виживання людства полягає в переході до автотрофного типу життя. Одна з умов автотрофності – це перехід до прямого використання сонячної енергії. Створення синтетичної їжі – можливий варіант досягнення автотрофності людства. 
І так, дорогий друже, разом зі всім людством ти вступаєш в еру інформації і, можливо, недалекий той день, коли ти визначиш своє місце на нашій планеті. Хотілося би вірити, що наша, інформація допоможе тобі усвідомити себе частиною цілого світу, порушення будь якої ланки якого діє згубно на Тебе, і на Землю, що тебе породила. Якщо ж ти відчуваєш в собі бажання зберегти нашу Землю такою, якою вона безтурботно існувала мільйони років, то знай, що твої однодумці є повсюди. Вони чекають тебе, дорогий друже. 
Коли все почалось? І коли все закінчиться? Як ти поясниш собі безкінечність часу і простору? Бачиш чи ти себе в Космосі? І відчуваєш чи Космос в собі? Твоє Життя – це безсильна іскра у Всесвіті, чи потужний вогонь, здатний поглинути Всесвіт?... 
І так, Задумайся, Людино… 
Учень 1: Через 40-50 років на планеті Земля буде проживати 12-15 млрд. людей… Якщо теперішня схема споживання речовини збережеться, то навіть речовини Галактики вистачить на 2600 років... Людство використовує більше 60000 хімічних агентів, які руйнують біосферу. Кількість їх збільшується на 1000 щорічно… Кожний день на Землі добавляється 2,5 млн. людей, але викид відходів росте швидше, ніж темпи росту населення… Відсутня технологія переробки промислових відходів, в зв’язку з чим розвинуті країни експортують свої відходи в бідні держави. 
Учень 2: На початку 1960-х років книжка американського вченого і письменниці Речал Карсон «Мовчазна весна» збудила світ до небезпеки стійкого впливу інсектицидів, поклавши тим самим початок сучасному руху на Заході за охорону навколишнього середовища. З того часу ми все продовжуємо виробляти велику кількість токсичних хімікатів, які не підлягають природному розкладу і забруднюють навколишнє середовище і нас самих. Аварії, такі як Чонобиль – найбільш трагічні приклади цієї хімічної загрози. Більший злочин – постійне забруднення ґрунтових вод, джерел, рік, озер, морів і океанів не тільки пестицидами, але також стічними водами і в результаті промислової і сільськогосподарської діяльності. Наші індустріальні суспільства виробляють небезпечні для життя відходи, які нелегально зариваються в землю, скидаються в прибережні води і відправляються морським шляхом в країни які розвиваються. Більш 2/3 водних ресурсів Індії – забрудненні, 250 річкових систем наповнюють балтійське море, і 250 великих промислових комплексів забруднюють його. 3/4 стічних вод, які скидаються в Волгу, - неочищені, а Волгограді промислові відходи нараховують 10% середнього стоку річки. 
Учень 3: Тюлені вимирають від невідомого вірусу в Північному морі, де процвітають забруднені водорості, які гублять риб і збіднюють пляжі. Між 1970 р. і 1985 р. відбулося 186 аварій нафтових танкерів, в кожній з них 1360 тон, чи більше потрапило в море. Забруднення морів нафтою збільшується у всьому світі. Такі токсичні елементи як полі хлорований дифеніл і ДДТ, хоча і заборонені в багатьох країнах, все ж продовжують знаходити в рибах, ракоподібних і морських ссавцях. Прибережні води, гирла річок і заболочені землі проявляють ознаки все зростаючої дії вторгнення людини і промислового розвитку. Постійне скидання відходів діяльності людини, сільського господарства і промисловості забруднює наше водне середовище. Спалювання шкідливих хімікатів у відкритому морі – один з таких видів діяльності, якому пора покласти край.. 
Мудрець: Максимальне забруднення середовища очікується до 2030 – 2050 років… Жива речовина планети поволі замінюється біомасою людини… 
Розширення озонових дир. – це наслідок пригніченого стану Живої речовини. Поява синьо-зелених і червоних водоростей, які пригнічують все живе, свідчить про наближення екологічної катастрофи. Прискорення геотектонічної активності також пояснюється змінами Живої речовини… Є думки, що ядерні вибухи підсилюють процеси землетрусів. 
Ґрунт – живий біологічний організм, акумулятор життєвої енергії. Щорічно на Землі зникає 5 млн. га родючих ґрунтів. 
Колись тропічні вологі ліси покривали 10% земної кулі. (15 млн. км2), але їх площа вже зменшилася на 1/3. Швидкість руйнування зараз приблизно 100000 км2 в рік, і так ж площа щорічно зазнає значного виродження в цілому втрата 2% в рік. Темп втрати лісів збільшується. Зняті супутниками фотографії показують, що в 1987р. тільки в Бразилії ліси площею близько 200000 км2 були спалені дрібними фермерами і землевпорядниками. Екологи впевнені, що до 2050р. залишаться тільки два великих блоки тропічних лісів – в західній Амазоніт і центральному Заїрі. Але і вони можуть зникнути до середини наступного століття. Рушійні сили за всім цим – бідність і жадібність. Ліси вирубують через їх деревинні ресурси, їх границі зазнають ерозії підсічно-вогневою системою землекористування, великі площі або заливаються задля недалекоглядних проектів гідроелектростанцій або зрівнюються з землею задля короткочасного пасовища для м’ясної худоби. Коли зникають дерева, руйнуються стабільність екосистеми. Неминучий результат – широке розповсюдження ерозії, повені і посухи. В останні роки ми бачили цей процес в Ефіопії, Судані, Китаї, Індії і Латинській Америці. Більшість пустель світу була колись лісами і лісними місцевостями. Пустелі загрожують вплинути на життя близько 850 млн. людей. 
500000 видів живих організмів зникає щорічно. Це еволюційно – масове знищення відбувається головним чином, в тропіках, де сконцентровано 80% видів. Цілому ряду типів тропічних лісів гарантована загибель в найближчі роки… 
Великі кити, слон, тигр, гігантська панда, носоріг – це тварини, яким загрожує вимирання. В полі зору як символ нашого піклування про живу природу, ці тварини стали емблемою руху за охорону навколишнього середовища у всьому світі. Їхні зображення світяться з тисячі телевізійних екранів, вони на значках і плакатах; компанії за їхнє врятування, в основному, мали велику дію, і необхідна боротьба продовжується. 
І все ж ці види – тільки лиш видима верхівка величного айсбергу. Ми стоїмо перед лицем перспективи масового вимирання видів, багато з яких зникнуть раніше ніж ми їх віднайдемо. На сьогодні близько 1,7 мільйона видів рослин описані наукою, більшість з них в регіонах помірного клімату. Загальне число видів в світі нараховує близько 3 мільйонів, але зараз відомо, що тільки комах в тропічних вологих лісах може бути до 30 мільйонів видів. Між 1600 р. і 1900 р. види ссавців і птахів зникали з швидкістю приблизно 1 вид кожні 4 роки. На протязі 20-го ст.. ця швидкість збільшилась в середньому до 1 виду в рік. Прогнози такі, що через знищення тропічних лісів, до 2050-го року види будуть зникати з швидкістю 100 в день.

Все це  веде до кінця світу, до темряви!
Експерт-науковець: Можна посперечатись, що знищення з лиця Землі інших форм життя – морально помилкове, тому що вони також мають право на існування, але цей доказ легко підтримати, коли конфлікт – між живою природою і економічною вигодою; важко – коли конфлікт – між живою природою і людським життям, як воно має місце в багатьох частинах світу. Можна також посперечатися, що це – естетично помилково, тому що кожний вид – єдине створіння, втрата якого зменшує різновидність природи. Ясна річ що ці аргументи добрі на ситий шлунок. Інші докази – більш егоїстичні і таким чином, можливо, більш показові. Масове вимирання видів буде мати глобальні економічні наслідки. Ми не тільки можемо втратити види рослин і тварин, які вже дають нам цінні продукти, але знищимо також види, цінність яких ще буде визначена. Останній аргумент простий. Наше особисте виживання залежить від нас, від того як ми підтримуємо структуру життя. Ми порушуємо її природній порядок на свій страх і ризик. 
Планетні зміни клімату – є екологічне вираження наслідків економічної діяльності. Добробут суспільства падає по двох причинах: ідеологічній (людина думає, що вона може переробити природу на свій лад…) і економічній (помилковий погляд, що добробут можливо забезпечити за рахунок росту матеріального виробництва). 
Довгострокова економічна ціна дії парникового ефекту може досягнути 3-4% валового внутрішнього продукту на протязі найближчих 30 років. 
Кислотний дощ – головне питання, яке змінило наше мислення. Він руйнує споруди, окислює озера і річки, забруднює ґрунтові води, висушує дерева і наносить шкоду живій природі. Ця проблема не піде сама по собі, вона не піддається легким рішенням, і вона переходить державні кордони. 
АЕС в процесі їх будівництва витрачають на себе біля 30-35% енергії, яку потім виробляють. Будуються 12 років, а служать біля 30 років. На будівництві кожної працює 25-30 тис. людей… 
«Атомная энергетика уверено ведет человечество к печальному финишу» - Е.Гирусов. 
Еколог: В своїй книзі «Економія природи» американський професор історії Доналд Вустер пише: «Століття Екології почалось в пустелі за Аламагордо, Нью - Мексіко 16.07.45 засліплюючою вогненною кулею світла і грипоподібною хмарою радіоактивних газів які піднімались. Вперше за 2 мільйони років історії людства з’явилась сила, здатна знищити всю структуру життя на планеті». Більш ніж через 40 років, 26.04.86 р. на Чорнобильській електростанції вибухнув реактор №4; вибухом знесло контейнер – протектор з сталі і бетону, і графіт в центрі реактору загорівся, несучи радіоактивне забруднення на мільйони квадратних кілометрі. Між цим двома подіями, темними віхами на нашому шляху через ядерне століття, ми стали свідками Хіросіми і Нагасакі, Бікіні і Киштим, річки Чок і Паломарес, Уіндскейл і Трі Майл острів – злий наслідок аварій і інцидентів, які нам нагадують про приховане значення і наслідки нашого використання ядерної енергії. З самого початку бомби і реактори розроблялись разом, поки світ не став закутий в ядерні ланцюги, які простягаються від холодних просторів космосу до глибоких океанів, від уранових рудників до ракетних площадок. Ми забруднили землю відходами, які залишаються радіоактивні століттями. Ми створили знаряддя, які можуть порушити ДНК в наших клітинах, і які можуть зробити з цієї повної життя, синьо-зеленої планети холодну і безплідну пустелю. Битва за обмеження і контроль атомної енергії, яку ми звільнили в світ, буде постійною на протязі всього нашого життя наших дітей і наших внуків. Ціна, яку ми повинні заплатити за виживання, - постійна настороженість. 

З’являються дівчата з танком «Стихії» (вода, вогонь, вітер, земля)

Дівчата інсценують вірш на анг мові про боротьбу стихій Сонця і Вітру. (Фербей І., Сасіна М., Хоменко Т.)

Ведучий: Розтерзана земля, отруєна вода, випалена промисловістю, звіяна отруйними газами планета. (знесилина дівчина – символ планети)

Зима пройшла… чорніють пагорби землі (дівчина у білому простирадлі кружляє і перегортає сіре простирадло)

Учень: - Що трапилось? Де ж та мрійлива краса?

З’являється сіра весна: - Якщо хочете зберегти красу планети, допоможіть! Припиніть забруднювати колиску людства, економно ставтесь до ресурсів планети.

Ведучий: Діти, давайте допоможемо нашій планеті, вижити, одужати і надати їй можливість квітнути  далі.

Що потрібно зробити щоб зберегти планету? Основа всього живого на землі?                     

- ВОДА – тож давайте зберемо всі краплі істини в один сосуд, наповнимо банк мудрості нашими ідеями і будемо втілювати їх в життя.

З’являється літо (тонке у скромній сукні дівча)

 – Ваші ідеї і пропозиції, як поліпшити ситуацію на планеті «Земля», нехай ці дорогоцінні краплі, будуть плодами вашої праці! – символом вашої розумової діяльності! (слухаємо ідеї) (діти  по черзі кладуть у вазу своєї ідеї  – краплі вирізані з бумаги

– Ведучий: - символ мислення, який схожий на символ світла і енергії)

Приходить осінь.

А тепер з’являється золота осінь і збирає у кошик золоті горіхи:

- Який гарний врожай, золотих ідей, початок порятунку планети покладено, сподіваємося, що зможемо залучити до цієї поважної місії як найбільше людей.) (діти  по черзі кладуть у кошик плоди своєї праці – грецькі горіхи, загорнуті у золоту фольгу

 – Ведучий: - символ мислення, який схожий на людський мозок і символ світла і енергії)

Вчитель: Тепер ми подивимося ролик "Планета нуждается в каждом из нас" (4хв.30сек)

*А тим часом зобразіть ваші ідеї на плакаті, щоб можна було передати послання всім небайдужим людям. (грає музика – 5-10хв)
 Надія: Є прикмети того, що ми починаємо думати розумно. Техніка верифікації дозволяє нам створити взаємне довір’я між країнами, які володіють зброєю, торуючи шлях договорам по контролю над озброєнням і послабленню міжнародної напруги. Програми будівництва реакторів, скорочуються (правда не у нас), і багато країн повністю відмовляються від ядерного рішення в пошуках більш прийнятного варіанту. У нас було 40 років для оцінки загальних небезпек; можливо, зараз ми можемо знайти загальне рішення. Можливо, ми можемо замінити «взаємно гарантоване руйнування» на «взаємно гарантоване виживання» і замурувати храми енергії в бетонні моноліти, в той час як ми намагатимемось зменшити використання енергії в цілому і направити великі засоби (до цього вкладені в ці храми) на розвиток нешкідливої енергогенеруючої техніки – з турботою про навколишнє середовище. 
В 1948 р. вчений Фрейд Хол пророкував: «Як тільки з’явиться фотографія Землі, знята зовні… отримає вихід нова ідея, потужна, як будь яка інша в історії». Ця ідея завойовує свою позицію. За останні 30 років ми прийшли до нового, живого і ясного, розуміння нашої планети. Це – складна система в стані постійного руху, динамічна планета, в якій хімічні елементи, необхідні всім живим організмам, постійно рециркулюються в давньому круговороті. За допомогою супутників і суперкомп’ютерів ми зараз знаємо, що атмосфера, геосфера, гідросфера і біосфера взаємодіють до такої степені, що ніщо не може бути зрозуміле чи вивчене в ізоляції від інших явищ. 
Це термінове повідомлення. Діяльність людини може зараз вплинути на великі планети сонячної системи, і наслідки цього – невідомі. Перед нами стоїть маса проблем, які вимагають філософських цілісних рішень. Боротьба почалась: за те щоб скинути нашу земну обмеженість, наше столітнє шаблонне мислення і поведінку, які вивели нас з печер, але які непридатні зараз, в століття ядерної техніки, коли найменша помилка в суджені змусить все – всі мрії, набутки пам’яті і роздумів, кожний зафіксований момент людської думки і почуттів – безслідно зникнути. Існує всезростаюче почуття свідомості того, що ми досягнули межі нашого теперішнього типу буття, це показано на мові точних наук і духовно, в мистецтві і філософії. Що наш мозок погано інтегрує з нашими емоціями, наші політичні погляди – з етичними, наш образ життя – з нашою планетою. Що реальність вимагає набагато більшого, ніж контроль кризи. Ми поділяємо загальну долю. Тільки працюючи разом, перемагаючи перешкоди, створені людиною, і навчаючись ходити по землі обережно, тільки тоді ми можемо надіятись на виживання. Нам потрібна надія, сила і далекоглядність. 
Ми всі можемо щось зробити. 
Ми всі ПОВИННІ щось зробити. 

Всі співають пісню про збереження землі.

Переглядів: 902 | Додав: 14151 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: