12:55
21.01.2013 р. Як гармонію перевірити алгеброю

Про всеукраїнський учнівський конкурс з російської мови "Лукомор’я"

Щойно Міністерство освіти та науки, молоді та спорту України затвердило наказом № 1378від 3 грудня 2012 р. (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 25 грудня 2012 р. за № 2160/22472) Правила проведення Всеукраїнського учнівського конкурсу з російської мови "Лукомор’я", в якому зможуть взяти участь учні 2‑11-х класів загальноосвітніх шкіл України.

Здавалось би, чи й не новина, та таких конкурсів-змагань-олімпіад-конференцій у наших школах щороку проводяться десятки, якщо не сотні. Так ні, чомусь Інтернет-видання приділили цій події підвищену увагу: чи-то новин бракує в канікулярний період діяльності Верховної Ради, чи-то само слово "російський" уже викликає в нас настороження...

Але факт залишається фактом: 16 січня, після оприлюднення наказу про конкурс на сайті Верховної Ради України, посипалися заголовки на зразок "Табачник придумав, як примусити школярів більше вчити російську", "Табачник проведет конкурс по русскому языку", "Табачник будет популяризировать русский язык с помощью "Лукоморья" та "Ровенщина требует запретить "Лукоморье" Табачника" тощо.

Відзначу, що як тільки коментарі з боку ЗМІ перевищують певну "критичну масу", яка відома лише в Міносвіти, воно, напевно, з метою попередження вибухової небезпечної ситуації, умить виступає з роз’ясненнями та спростовуваннями. Не забарились і цього разу, бо вже на другий день на сайті Міносвіти подається таке повідомлення: "Інформуємо про Всеукраїнський учнівський конкурс з російської мови "Лукомор’я", де для невігласів указано, що "Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України приділяється велика увага розвиткові всебічних здібностей учнівської молоді. З цією метою щороку проводяться різноманітні інтелектуальні змагання".

То що ж збиває з пантелику ЗМІ та й мене разом з ними? По-перше, це нечувана для міністерства спритність. Коли так було, щоб майже за рік до проведення якогось заходу розпорядчі документи про нього вже відправлялись у школи? Скоріше часто-густо бувало навпаки, що вже треба школам відзвітувати про виконання наказу, а документи тільки-но відсилаються.

По-друге, цей конкурс презентується міністерством як "інтелектуальне змагання", але чомусь вибирається така форма його проведення, як тестування учнів, що аж ніяк не дають цьому змаганню "змогу реалізувати творчі здібності в російській філології, підвищити рівень мовної культури учнів".

Не буде реалізованою й поставлена провідна мета відповідного міністерського наказу, що має сприяти "розвитку дослідницьких здібностей учнів". Ну як же можна виявити рівень дослідницьких здібностей учнів, коли "Учаснику пропонується 30 тестових завдань з російської мови, які мають 3 рівні складності. До кожного із завдань пропонується чотири варіанти відповідей, з яких лише одна правильна"? Перевірка творчих і дослідницьких здібностей у тестовому режимі ‑ це вже суцільна інноваційна діяльність освітянського міністерства.

По-третє, а навіщо взагалі такий конкурс, коли існує більш-менш адекватна система всеукраїнських учнівських предметних олімпіад? Але ні, мало виявилось російської мови, бо Міносвіти збирається "організувати проведення Всеукраїнського учнівського конкурсу з іноземної мови" на додаток до існуючих олімпіад школярів.

Далі, не зрозуміло, а що ж саме спонукатиме учнів до участі в черговому творчому конкурсі. Відповідь можна знайти у правилах його проведення: "Учні, які показали найкращі результати, отримують дипломи переможців. Інші учні отримують дипломи учасників», ‑ наголошують правила проведення "Лукомор’я". Роз’яснюємо, що жодних преференцій учасникам "Лукомор’я" правилами не передбачено. Хіба що за п. 8.2 правил "Кожний учень, який бере участь у конкурсі, отримує інформаційний збірник "Лукомор’я" або іншу друковану продукцію з логотипом конкурсу". Учні відразу зрозуміють, що такий диплом чи логотип не додасть їм шансів для вступу у ВНЗ.

Порадою – ніколи не казати зайвого – не варто нехтувати посадовцям Міносвіти, як і іншим пересічним громадянам, бо хто ж повірить, що конкурс "одразу набув популярності серед школярів і учителів. Заявки на участь подали понад 35000 учнів з 1400 ЗНЗ майже з усіх областей України". Тобто, за міністерською версією, менше ніж за добу десятки тисяч школярів усе кинули й відправили заявки для участі в "Лукомор’ї"? А що буде 20 грудня 2013 року, коли сплине строк подачі заявок? Оргкомітет буде рахувати бажаючих долучитись до конкурсу на мільйони?

Питання спроможності 35 тис. дітей подати заявку залишається відкритим, бо за умови „Для участі у конкурсі учень повинен зареєструватися у районного (міського) координатора змагань, який надсилає заявку до регіонального координатора”. Ось так за добу в усіх регіонах України вже призначені координатори! Ну просто якась "електронна" освітянська управлінська вертикаль.

Можна було б на цьому ставити крапку, але… Гарна штука всесвітнє павутиння під назвою Інтернет. Якщо набрати в Гуглі "конкурс Лукомор’є", то ви потрапите на сайтhttp://uclever.com і дізнаєтесь про існування Центру творчих ініціатив "Клевер" при Донбаському державному педагогічному університеті, який інформує, що "В 2011 году был проведен первый Всеукраинский конкурс по русскому языку "Лукоморье". Уже в первый год своего существования более 30 000 учеников из большинства областей Украины приняли участие в конкурсе.

Второй Всеукраинский конкурс по русскому языку "Лукоморье" состоится в четверг, 07 февраля 2013 року (так і написано – року, авт.) в учебных заведениях Украины". А оргвнесок кожного учасника конкурсу – 14 грн. Непоганий прибуток для центру творчих ініціатив, якщо помножити на 35 тис. учнів!

Повністю підтвердились і сумніви стосовно спроможності тестових завдань виявити творчий потенціал учнів. Як приклад, навожу завдання, що запропоновані учням 2-го класу в попередньому конкурсі: "Найдите лишнее слово: а) лыжи; в) мы; б) они; г) вы". Ось і вся творчість!

Усе життя перевиховую себе, щоб не давати поради, коли не просять, тим більше тим, хто їх і чути взагалі не хоче, але… Ну можна було б чиновницькому люду в Міносвіти, причетному до розробки "правил проведення" конкурсу, допустити хоча б малесеньке відхилення від заскорузлих стереотипів і проявити зародки творчості. Ну хіба не варто було б, започатковуючи такий творчий конкурс, звернутися з відповідною пропозицією до Посольства Російської Федерації в Україні, запропонувавши їм стати чи-то спонсорами, чи-то провідною установою його проведення. Думаю, що там були б охочі підтримати знавців російської мови в наших школах. У будь-якому разі переможців нагороджували б не емблемою, а цінними книгами сучасних і класичних російських письменників. Тим більше, що Посольство РФ постійно відправляє їх задарма вантажівками у школи з російською мовою навчання… просто так.

Приваблива назва у творчого конкурсу знавців і поціновувачів російської мови – "Лукомор’є"… як у казках Пушкіна.

Олег Іванов, Освіта.ua
За матеріалами: Освіта.ua
Дата публікації: 18.01.2013
Переглядів: 966 | Додав: af1311 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: